#Vintage Tips: Kjenn dine tekstiler

En av hemmelighetene bak å holde vintage plagg i tipp topp stand er å vite hvordan de skal vaskes og behandles. Klær som er gamle og brukte oppfører seg ikke alltid helt etter vaskeanvisningene på lappen inni. Ganske ofte er det ingen lapp i det hele tatt, og da er det bare å ta fatt på detektiv arbeidet.

Det første stedet man begynner er alltid å finne ut av hva slags materiale plagget er laget av, siden alle tekstiler har sine spesielle egenskaper man må ta hensyn til.Det finnes en rekke tester for å bekrefte fiberinnhold i tekstiler, men den klart mest tilgjengelige testen for folk flest er brannprøving.

Brannprøving krever litt erfaring, og du må alltid være forsiktig med langt hår og løse klær. Gjør testen over en vask eller bøtte fylt med vann, slik at eventuelt smeltet fiber kan dryppe trygt, og du kan slippe prøven hvis det er nødvendig. Du trenger en pinsett til å holde en liten bit stoff, og en lighter (ikke fyrstikker som avgir sin egen lukt som kan forkludre resultatet).

fibre-burn-test

Finn et lite synlig sted å klippe en liten bit stoff, feks et sømmonn. Selv et par tråder kan fungere, men et stykke på ca 2,5 x 1 cm er best. Hold den ene enden av stoffet med pinsett og før flammen fra lighteren forsiktig over den andre enden. Legg merke til om stoffet brenner lett eller krever noen forsøk for å antenne. Legg også merke til om flammen brenner ut eller fortsetter til alt stoffet er brent. Lukt på røyken når ilden slukkes. Til slutt, når prøven er kald nok, kjenn på restene og merk deg fargen. Sammenlign resultatene med diagrammet under.

Det kan være vanskelig å bekrefte fiberblandinger, ettersom hvert fiber har sine spesifike egenskaper. I tillegg kan prøven påvirkes av hvordan tekstilen har blitt etterbehandlet, farget eller hvor tett det er vevd. Jo mer erfaring du får med tekstiler jo lettere blir det å finne frem til riktig fiberinnhold.  Etterhvert vil du merke at alle fibre kan identifiseres bare ved å se og ta på stoffet.

Har du først kommet frem til riktig materiale er det mye lettere å behandle klærne dine korrekt. Husk at vintage klær kommer med både fordeler og ulemper – det kan være litt jobb å holde plaggene rene og luktfrie, men samtidig har du klær med litt historie bak seg som ingen andre har!

tekstilfiber-brannprøve

Reklamer