#Vintage Tips: Hvordan vaske vintage klær

Det er ikke alltid mulig å kaste vintage klær rett inn i maskinen og krysse fingrene. Hver gang du vasker et plagg brytes fibrene i tekstilene ned og farge vaskes ut. Vi har vel alle opplevd store og små katastrofer med røde sokker og ull på 60 grader, men ingenting er så hjerteknusende som å ødelegge en spesiell vintage kjole med masse historie. Derfor er det lureste du gjør er å tenke deg om to ganger før du vasker vintage skattene dine.

Første bud når det gjelder vintage klær er å vite hva slags materiale plagget er laget av (se mer om tekstil testing her). Og for all del: er du usikker ta kontakt med et bra renseri!

Vaske vintage klær

Bomull og lin kan vaskes for hånd og tørkes på snor eller flatt. Lin skal heller ikke blekes eller tørkes i trommel, da det kan krympe plagget.

Silke trives best med profesjonell rens, men prøver du deg selv må vannet være i kroppstemperatur og du må bruke milde vaskemidler som feks. Milo. Må tørkes flatt.

Ull er alltid en utfordring, og spesielt vintage ull som er enda mer skjørt. Ull må som silke vaskes i lunkent vann og det er viktig at du ikke drar for mye i plagget slik at fibrene blir ødelagt. Vær også forsiktig når du løfter plagget ut av vasken igjen så det ikke blir strukket. Ull må tørkes flatt, gjerne med håndklær el inni for å holde formen.

Håndvask er ofte det mest skånsomme alternativet for å vaske vintage klær, men vær obs på at noen tekstiler slett ikke tåler vann i det hele tatt –  er du i tvil gjør en fibertest først eller spør et profesjonelt renseri om råd. Vask ett og ett plagg  i vann i kroppstemperatur og la plagget ligge i bløt i 30 minutter. Børst bort flekker med en ren svamp, men prøv å unngå å skrubbe eller dra i materialet for mye.  Skyll så nøye med rennende vann til vannet er helt klart, og pass på å få ut alt vaskemiddelet. Tyngre klær bør tørkes flatt ved å rulles inn i et hvitt håndkle for å klemme ut fuktigheten. Rull så plagget ut igjen og tørk flatt på en helt ren overflate. Lettere plagg kan tørkes på hengere.

Profesjonell rens er ikke alltid beste metode for vintage klær, da kjemikaliene og varmen som blir brukt kan ødelegge eldre materialer og dekorasjoner som paljetter og perler. Pass på at du bruker et bra renseri som er vant med å jobbe med vintage og undersøk hva slags erstatnings betingelser som gjelder skulle du være ekstra uheldig.

vaske vintage klær

Det største problemet med vintage klær er ofte dårlig lukt og vanskelige flekker. For å fjerne lukt er det først og fremst lufting som er beste metode. Heng gjerne klærne ut på en snor i en dag, men vær obs på at solskinn kan gjøre lyse farger gulere, spesielt på silke og ull. Du kan også henge ting ved et åpent vindu med en skål eddik under, eller på et bad mens du tar en varm dusj. Natron blandet med vann kan også fjerne vond lukt, men vær obs på at det kan dannes vannringer på lyse materialer. Prøv helst på et område som ikke er så synlig først.

Flekkfjerning er en egen vitenskap som vi kommer tilbake til senere!

Reklamer